De verschillende prijzen

Tussen de verschillende soorten lotto en loterijen bestaan ook verschillen in de te winnen prijzen. Bij de ene loterij zijn bijvoorbeeld veel meer en grotere prijzen te winnen dan bij de ander. Ook is het bijvoorbeeld zo dat bij lotto de prijs gedeeld moet worden met alle andere winnaars. Winnen er 3 mensen heeft u geluk, winnen er 40 mensen heeft u minder geluk want u wint minder.

Jackpot

Naast alle standaard geldprijzen die bij iedere trekking uitgekeerd worden, bestaan er bij veel lotto's en loterijen ook jackpots. Dit is een extra grote prijs die niet iedere trekking wordt uitgekeerd. Het jackpot nummer wordt gevormd uit alle mogelijke cijfer- en lettercombinaties. Wanneer de gekozen combinatie niet overeenkomt met de combinatie van een van de deelnemers dan wordt de jackpot voor de volgende trekking weer verhoogd en is het te winnen prijsbedrag dus hoger.

In sommige gevallen valt de jackpot gegarandeerd. De prijs wordt dan in ieder geval uitgereikt aan een van de deelnemers. U maakt dan dus een grotere kans op het winnen van een groot geldbedrag bij de lotto of loterij. Let wel op dat er waarschijnlijk meer mensen mee zullen spelen wanneer een jackpot van een lotto of loterij gegarandeerd is omdat iedereen graag wil winnen.

Andere prijzen

Ook worden er vaak andere prijzen dan geld uitgereikt bij de lotto of loterijen. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld auto's of dagjes weg winnen. Naast alle bekende loterijen kunnen er ook binnen andere organisaties zoals verenigingen loterijen gehouden worden om zo bijvoorbeeld geld op te halen voor de voetbalclub en ook wordt er vaak gegokt op voetbaluitslagen bijvoorbeeld met het WK of EK. In dit geval zijn het ook vaak andere prijzen die uitgekeerd worden.

Tips om uw winkans te vergroten

Er zijn een aantal gemakkelijke tips om de winkansen te spreiden en daardoor gemakkelijker iets te winnen. Hieronder volgen een aantal belangrijke tips.

  1. Bij de staatsloterij kunt u een straatje kopen. U heeft dan voor ieder eindcijfer een lot en wint gegarandeerd een prijs met de loterij. Als u een straatje duur vindt kunt u ook delen met vrienden of een straatje met 1/5 loten kopen, dit scheelt u veel geld maar u krijgt wel 'slechts' een vijfde deel van de gewonnen geldprijs.
  2. Bij de postcodeloterij kunt u ook meespelen op een andere postcode, door mee te spelen op meerdere postcodes verspreid u uw winkansen. Ook kunt u 2 keer per jaar de 'verdubbelaar' inzetten dit is verstandig te doen, voor slechts €1 per lot maakt u kans op 2x uitbetaling van uw gewonnen prijs.
  3. Ook is het vaak verstandig om te kijken welke getallen en kleuren er andere keren gekozen zijn. Je kunt als er al 3 keer achter elkaar groen is gekozen er vanuit gaan dat de kans klein is dat er nog een keer groen wordt gekozen.
  4. Probeer er niet vanuit te gaan bij de lotto dat wat anderen doen ook echt goed is. Juist wanneer u het risico neemt om iets anders te kiezen vergroot u uw prijs wanneer de prijs op uw getallen valt.
  5. U hoeft niet altijd mee te spelen. Heeft u niet zoveel geld kunt u beter de gok wagen om 2 keer per jaar een groter bedrag uit te geven en uw winkansen te vergroten in plaats van dat u 6 keer per jaar met minder geld en minder kans meespeelt met de lotto of een loterij en daardoor minder kan winnen.